Drømmen om å bli selvstendig næringsdrivende

Drømmen om å bli selvstendig næringsdrivende kan synes som et stort sprang å ta for mange. Men vet du egentlig hva som må til for å sette i gang? Tenker du at drømmen om å være din egen sjef, å kunne velge når og hvordan du skal jobbe er kun det – en drøm?
Eller tør du oppfylle dine drømmer?

Vi gir deg en liten smakebit på hva som må til for å sette i gang. Så kan du selv fundere på om dette er noe du ville kunne mestre.

«Vokt deg for de farlige voksne dydene:
Tålmodighet, saklighet, måtehold.
Vær deg selv, husk at hvert menneske er et eventyr som ikke har vært skrevet før. Bli ditt eget eventyr!»
Per Fugelli

Enkelt og lite risikofylt

Trives du ikke i den jobben du har? Eller ønsker du frihet til å være din egen sjef? Ønsker du økonomisk frihet? En bedre balanse mellom arbeid og fritid? Har du allerede en forretningsidé? Eller kunder som ber deg om å starte for deg selv ved å bli selvstendig næringsdrivende? Kanskje du bare ønsker mer mening i hverdagen? Eller ønsker du å bevege verden? Drømmen om å bli selvstendig næringsdrivende har aldri vært nærmere rekkevidde!

I Norge er det enkelt og lite risikofylt å bli selvstendig næringsdrivende. Det betyr at du kan ta dine skritt ut i det frie arbeidsliv med forholdsvis enkle grep. Det er enklere å bli din egen sjef enn du kanskje tror.

Plant en forretningsidé og la den vokse til en forretningsplan

Som alltid er godt forarbeid halve jobben. Forarbeidet til drømmen om å bli selvstendig næringsdrivende består av følgende:

Kunder

Fornøyde kunder betyr alt

Finn ut: Hvem er mine fremtidige kunder? Det hjelper ikke å ha en god idé dersom ingen vil kjøpe den… Hvilken nytte har jeg å tilby mine kunder? Man skal helst kunne selge produktet (varen eller tjenesten) minimum tre ganger til samme kunde. Har du mulighet til langvarig gjentakende salg? Da vil du befinne deg i en heldigere situasjon hos potensielle investorer. Og tjene mer penger samtidig!

Visjon

Visjon er ledestjernen og drømmescenariet du ønsker å oppnå ved å etablere ditt eget selskap. Kanskje du kunne tenke deg å bli mentor og visjonen din er «å hjelpe mennesker til å oppnå sine drømmer». Eller du vil starte et stort selskap med en visjon om «å bidra til at alle mennesker i verden har tilgang til rent vann». Uansett skal visjonen «ring your bells». Dvs. at den skal fungerer som ledestjerne for deg og alle som skal jobbe i selskapet.

Forretningsidé

Forretningsideen skal støtte opp om og utdype visjonen. Samt forklare hvorfor kundene dine skal benytte dine tjenester (eller kjøpe dine varer). I tillegg til å beskrive HVA du skal selge til HVEM.

Forretningsmodell

En forretningsmodell er et organisk dokument som beskriver hvordan forretningsideen kan oppnås. Hvem er kundene? Hva og hvordan skal du levere? Hvordan skal du ta betalt og oppnå fortjeneste? Hvem er dine konkurrenter? Potensielle samarbeidspartnere? Kan du besvare disse spørsmålene i forretningsmodellen din vil du kunne kommunisere enklere til omverden.

Business model canvas er en svært anvendelig modell du kan bruke. Innovasjon Norge har den bl.a. som mal på sine nettsider som du kan laste ned. Ved å bruke denne modellen får du samtidig sortert tankene dine.

Forretningsplan

En forretningsplan er et større dokument som ikke trengs i denne fasen, bortsett fra hvis du trenger finansiering. Da er det lurt å ta for seg bit for bit i forretningsplanen. Den beskriver hva du skal gjøre når, hvordan og hvorfor i detalj. Du kan benytte den som et styringsverktøy på veien. Og for deg som liker god oversikt er den gull verdt. Selv om den også må oppjusteres underveis, når selskapet utvikles.

Bli selvstendig næringsdrivende i ro og mak

Alt over kan du gjøre i ro og mak i ledige stunder. Synes du dette ville være et koselig refleksjons- og utforskingsarbeid? Eller kunne du trenge en mentor i idémyldringsfasen? En god venn kan benyttes til sparring dersom du er helt sikker på at vedkommende ikke er en «villhest». Dvs. en person som med sine velmenende råd tramper ned ditt lille frø av en idé. Å ha en gruppe hjelpere er en absolutt fordel, men sørg for å være trygg nok i din idé til at den tåler litt motstand. Mange fantastiske produkter hadde aldri sett dagens lys hadde de blitt eksponert for tidlig for dem som sier: «det er umulig».

Bli selvstendig næringsdrivende i ro og mak

Budsjett

Det finnes forskjellige typer budsjetter, men alle viser penger inn og penger ut. Forventede inntekter og kostnader i alle sine former. Det du trenger først er et oppstartsbudsjett, et driftsbudsjett og et likviditetsbudsjett. Her får du en liten smakebit, vi går dypere inn i hvert budsjett i senere artikler for deg som vil lære mer.

Oppstartbudsjett

Under ser du et eksempel på oppstartbudsjett. Samlepostene kan du med fordel skille på flere linjer, evt. med hovedkategorier for Utstyr, Markedsføring osv. Oppstartbudsjettet skal vise hvor mye startkapital du trenger før du kommer i gang med driften. Det er lurt å være detaljert slik at du får full oversikt og vet om du har mulighet til å skaffe nok finansiering til å dekke kapitalbehovet.

Oppstartbudsjett
Oppstartbudsjett

Driftsbudsjett

I tillegg til å få oversikt over kapitalbehovet for oppstarten, må du også ha oversikt over hva driften vil koste og hva du vil tjene. Dvs. hva vil det koste deg å produsere eller utføre for å kunne levere nytte til kundene dine. Og hvordan du kan prise leveransen din. Lag gjerne en worst case, dvs. sett lavere pris og høyere kostnader enn du forventer. Slik vil du kunne se hvordan en forventet økonomisk hverdag kan ytre seg pr måned og pr år for selskapet.

Likviditetsbudsjett

Et likviditetsbudsjett tar utgangspunkt i driftsbudsjettet og viser hvordan økonomien er til enhver tid. Om det finnes penger til å betale utgiftene når de skal betales. Eller om du trenger en kassakreditt til å fordele kostnadene med. I oppstartsfasen er dette budsjettet et svært viktig styringsmiddel.

Det finnes mange gode maler for både driftsbudsjett og likviditetsbudsjett på nett. Dersom du synes det er vanskelig med budsjett og regnskap finnes det utallige rådgivere som gjerne hjelper deg videre.

Finansiering

Etter at du har fått oversikt over kapitalbehovet vil det være enkelt for deg å se om dette er noe du kan gjennomføre med egen kapital. Eller om du trenger finansiell støtte. Og det finnes mangt av det i Norge. Både som banklån, kassakreditt, støtteanordninger fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Bare for å nevne noen.

Å starte selskapet

Å starte selskapet
Klar for action!

Har du bestemt deg for at dette er noe du vil gjennomføre? Tør du oppfylle dine egne drømmer? Da blir det neste oppgaven å starte selskapet.

Her får du en liten oversikt over hva som trengs i tillegg slik at du kan søke videre på de spesifikke punktene. Vi går ikke i detalj her, dette er bare ment som en liten første teaser. Følg oss gjerne så får du tilgang til våre andre artikler som tar for seg de spesifikke punktene fremover.

Veien videre

Velge navn: sjekk krav fra myndighetene, sjekk om navnet er ledig. Tips: sjekk om domenet er ledig først, det vil du trenger.
– Selskapsform: ENK/enkeltpersonsforetak, AS/aksjeselskap eller DA/delt ansvar? Skal du drive et lite selskap hvor du selv tar ansvar (ENK)? Rigge til vekst uten personlig ansvar (AS, aksjekapital kr. 30 000 påkrevd pr. 01.01.20)? Starte sammen med andre uten aksjekapital, hvor alle deler ansvaret (DA)?
– Forpliktelser: bokføring/regnskapsførsel, skatt/AGA (arbeidsgiveravgift), MVA.
– Mulgheter og rettigheter: fradrag, støtteanordninger mv. Det finnes mange fradragsmuligheter! Og mange både nasjonale og lokale fundingsmåter. Sjekk det ut!

Det kan virke mye å sette seg inn i. Men tar du det skritt for skritt vil det kunne oppleves enkelt og lærerikt.

Husk: det finnes utallige hjelpere der ute som har gått veien før, du kan outsource (kjøpe konsulenttjenester) og vi har et stort, statlig støtteapparat som ønsker å bidra til at Norge utvikler flere gründerbedrifter


Det er tiden for å starte selskap nå, enklere har det aldri vært. Ressursene har aldri vært enklere tilgjengelig. Du kan ta skrittene i det tempoet du selv ønsker.

Noen nyttige informasjonssider og hjelpeinstanser

Altinn:
Kan også ringes for gratis veiledning på telefon 800 33 840

Forretningsmodell:
Business model canvas er en ofte benyttet mal

Og her er forretningsmodellmalen fra Innovasjon Norge, se link under videoen på denne siden:
https://www.innovasjonnorge.no/no/verktoy/verktoy-for-oppstart-av-bedrift/hvordan-lage-forretningsmodell/

Innovasjon Norge har svært mye å bidra med til gründere, både kapital og kompetanse:
https://www.innovasjonnorge.no/no/tjenester/oppstart-av-bedrift/

Domene: Sjekk om navnet er ledig som domene her, men når du har funnet ut om det er ledig kan du finne rimeligere steder å faktisk bestille domenet. Søk litt på nett og se hva du finner av gode tilbud. Dette er en lav kostnad men du skal forhåpentligvis ha den i mange år: https://domene.shop/

Foretaksnavn: På Brønnøysundregistrene kan du sjekke om bedriftsnavnet er ledig eller ei,

Vi kommer til å dele våre innsikter i artikler fremover vedrørende hvordan starte selskapet, hvordan drifte det, spesifikke finansieringsanordninger mv..Vårt ønske er at drømmen om å bli selvstendig næringsdrivende skal kunne realiseres for mange ? Lykke til!

Laila Thorsen
Gründer av Totum Community - Hjelperen
Fellesskapet og markedsplassen for hjelpetjenester og spesialisert kompetanse

Laila Thorsen er gründer av
Totum Community – Hjelperen! Fellesskapet og markedsplassen for hjelpetjenester og spesialisert kompetanse

Hun har 16 års erfaring i å hjelpe folk og bedrifter med å optimalisere livene og bedriftene sine som gründer, leder, endringsvegleder og terapeut.

Les gjerne mer her om hvordan du kan tjene penger ved å tilby dine tjenester i Totum C.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rull til toppen
Share via
Copy link
Powered by Social Snap