Hvordan har du det bra – uansett?

Å ha det bra

Hvordan har du det bra – uansett? Vet du det? I dine relasjoner, på jobb og med helsen? Her får du de tre første nøklene til å ha det bra – uansett!

Kan livet være en dans på roser?

Livet er ingen dans på roser, sies det, men kan det allikevel være det? Er det mulig å kunne endre en travel hverdag med skranglete relasjoner? Økonomiske utfordringer, helseproblemer og manglende inspirasjon? Og skape en hverdag hvor du våkner med en tindrende følelse av lyst og iver – og hvor problemer kun er en kontrast for stadig større glede? Hvordan har du det bra – uansett?

Vi i Totum, mener det ER mulig å ha det så bra og vi vil presentere en serie av nøkler i artikler fremover!

Den som planter en hage, sår glede

Tysk ordtak

Utfordringer

Som regel er det ikke bare én årsak til utfordringene vi opplever, men flere. Det kan være hele listen av helse, relasjoner, arbeid osv. på en gang. Og ofte følger den ene nedtrekkeren den andre. Det blir en negativ spiral som fører stadig lenger ned. Den gode nyheten er at vi kan snur prosessen og finne stadig flere opptrekkere. Da vil utviklingen raskt vise at jo lenger opp vi kommer, desto bedre får vi det.

Slik er det bare… eller er det egentlig det?

Det høres ut som en selvfølge at vi får det bedre jo bedre vi har det. Allikevel, hvor mange ganger har vi negative faktorer til stede uten at vi gjør noe med det? Vi anser det nærmest som en selvfølge at det er som det er, at vi ikke har det bra. Vi kaller det til og med: «slik er det bare» og tenker at ikke er noe å gjøre med det. Men det er det! Dersom vi virkelig ønsker å ha det bra må vi fjerne de negative faktorene, nedtrekkerne. Og samtidig skape flere opptrekkere. Belønningen ved å bli kvitt det som tynger oss, er lettelse. En lettelse over at ting blir bedre litt etter litt. Eller lettelsen ved å bli kvitt en hel bør av utfordringer. Da går alt mer på skinner, livet blir enklere og vi får mer flyt, ro og glede i hverdagen. Dermed blir det enklere og enklere å ha det bra.

Å ikke ha det bra

Hvordan har du det bra når du ikke har det bra?
Noen ganger føles alt håpløst

Mange har nok kjent på følelsen av å sitte i en skikkelig skruklemme en eller annen gang. Følelsen av å ikke komme ut av eller klare å håndtere en situasjon. Eller en liten sak som allikevel kan kjennes vanskelig; å måtte ta en vanskelig telefon man absolutt ikke ønsker å ta, men vet man ta. Det er i slike situasjoner du absolutt ikke vet hvordan du har det bra – uansett! Men hvordan er følelsen på andre siden? Når situasjonen er håndtert og du har kommet gjennom? Jo, da kjennes lettelsen i hele kroppen, som en befrielse. Lettelse er det du skal kjenne etter når du er på jakt etter å ha det bra. Den er det fremste kjennetegn på at du er på rett vei.

Den plagsomme lyden av ulage

Det å ikke å ha det bra, det å være i ulage, føles som en plagsom lyd som piper der ute et sted. Det er plagsomt så lenge lyden er der, men når den ikke er der lenger glemmer vi at den noen gang har vært der. Når vi kommer i lage etter å ha vært i ulage, glemmer vi hvordan det var å ikke å ha det bra. Og sannelig kan vi også glemme å merke oss og nyte hvor deilig det faktisk er å ha det bra.

Samspill av nedtrekkende faktorer

Følelsen av ikke å ha det bra altså er et samspill mellom mange faktorer. Derfor er det viktig å gå gjennom alle de forskjellige utfordringene vi har. Hvordan ligger det an med hver enkelt av faktorene som er tilstede i livet ditt? Vi starter med å sortere dem enten:

  • etter viktighetsgrad (hva brenner mest)
  • etter lystgrad (hva har vi mest lyst til å ordne opp i først)

og så ta grep derfra.

Desto lenger nede vi er og jo flere faktorer som trekker oss ned, desto mer håpløst vil det kunne føles å skulle gjøre noe med saken i det hele tatt. Føler vi at verden raser ned rundt oss er det ikke enkelt å se hvordan man skal kunne endre noe som helst. I tillegg har vi kanskje prøvd mange ganger tidligere – uten hell, og vi «vet» at det er vanskelig eller umulig – å  få til endring, særlig varig endring. De fleste som har prøvd dietter har ofte fått erfare dette i en eller annen grad. Det er lettere å få til noe i inspirasjonens første fase, men så dabber det av.

Skap livet bra

Hvordan har du det bra: Ta deg tid til refleksjon, finn ditt totalbilde
Ta deg tid til refleksjon

Første nøkkel i «hvordan har du det bra – uansett»:

Finn ditt totalbilde: «hvordan ønsker jeg livet mitt, hvor er jeg nå, hvilke begrensninger har jeg og hva skal til for å komme dit jeg ønsker?». Dette totalbildet består av mange faktorer som ligger som delområder under hovedområdene fysisk og mental helse, relasjoner, arbeidstrivsel, tid og penger, selvrealisering og inspirasjon.

Når du tar deg tid til å gå gjennom disse viktige områdene i livet ditt kommer du nærmere dine kjerneverdier. Da vil det stå klarere for deg om du er i takt med dine ønsker eller ei. Denne prosessen bør du også gjenta med jevne mellomrom for å sikre at du er på rett vei.

Den gode nyheten er: ferden kan være god, lettere og lettere, med stadig mer glede som løfter oss opp på nye nivåer. På de nye nivåene får vi andre perspektiver som tillater oss å skue ut over eget livslandskap på en helt annerledes måte. Allerede ved å komme dit har vi lagt grunnlaget vi trenger for å ha det bra – uansett omgivelser og livshendelser.

-Så hva er skrittene for å komme videre når man har funnet ut hva man ønsker?

Kaptein på egen skute

Hvordan har du det bra: Vær kaptein på egen skute. Sett kursen og reis av gårde.
Vær kaptein på din egen skute

Andre nøkkel: Vær kaptein på egen skute!

Når du har funnet den beste retningen for livet ditt – sett ror og styr dit!

Hvilke ting er allerede bra i livet ditt? Hvor ofte fokuserer du på det som er bra? Atleter og motorsyklister har skjønt trikset med visualisering. Atleter har erfart at dersom de fokuserer på hvor tungt og vanskelig alt er, så vil det også bli tungt og vanskelig. De skjønner også at dersom de ønsker å vinne må de kunne se for seg å bryte rekorder som pr i dag anses som «umulige» å bryte. Den som klarer å fokusere best, og ta de nødvendige skritt i retning av målet bare de selv kan se, vinner. Motorsyklisten som ser et hull i veien, og som fokuserer på siden av hullet, klarer å passere. Føreren som fokuserer på hullet, oops, vel, den arme stakkaren havner akkurat der vedkommende ikke ønsker å være!

Hvordan er DITT fokus?

Så hvor fokuserer du? Hvordan fokuserer du? Hvordan har du det bra? Har du klar oversikt over hva du faktisk ønsker i livet ditt på de følelsesmessige plan, ikke bare på de praktiske? Vet du om fallgruvene i livet ditt og klarer du å styre utenom? I verste fall kan hullet i veien ikke bare bli et engangstilfelle av knall og fall. Er du ubevisst nok i livet ditt kan hullet etter hvert føles kjent, hjemlig og bli til en koselomme du etter hvert synes det er greit nok å være i.  Oss mennesker velger ofte det kjente fremfor det ukjente, selv når det innebærer negativitet. Selv når vi ikke får puste ordentlig og livet egentlig ikke er greit, kan det negative kjente velges. Det er da man oppdager at koselommen har blitt lik en kjøttetende plante som trekker en ned i de samme fellene gang på gang.

Andres meninger

Tredje nøkkel: ikke la andres meninger avgjøre hvordan du har det!

Frykten for å ikke klare å stå på egne ben, eller frykten for å bli ekskludert av «det gode selskap», er med på å holde oss i koselommen. Koselommen hvor du tenker: «jeg blir her jeg er, selv om det er negativt».

Hvordan har du det bra: Andres meninger kan både hjelpe og forkludre. Ikke la andres meninger avgjøre hvordan du har det.
Andres meninger kan både hjelpe og forkludre!

Både familie, venner og kolleger kan ha meninger om hva du burde og ikke burde gjøre. Meninger som kan holde deg nede. Dette er nettopp en av utfordringene i relasjoner; dersom du ikke er din egen beste venn med fokus på andre siden av hullet i veien, trygg i deg selv og med tanker og følelser i takt med dine egne verdier, kan du komme i tvil om dine ønsker og mål. Da kan du fort oppdage at du sitter i den kjøttetende plantens klister.

Din egen prosess

Nå skal du ut på eventyrferden der du bevisst skaper ditt eget fantastiske liv. Der du har det bra – uansett omgivelser og situasjoner. Der blir du din egen beste venn hvor du bruker deg selv; dine tanker, ord og følelser, til å være og bli deg selv i en selvreflekterende prosess. Dette har du allerede startet ved å finne ut hvor du er, hvor du vil og ved å starte ferden i den retningen.

Du kan også lese mer om hvordan bli din egen beste venn i neste artikkel i serien: «Hvordan har du det bra – uansett!». Der tar vi for oss forskjellen på å være ensom versus all ene (hel når man er alene), begrensende forsvarsmønstre (gremlinser og villhester) samt hvordan bygge momentum – slik at livet blir stadig bedre, friere og gladere.

Du er ikke alene!

Så hvordan har DU det? Skriv gjerne en kommentar i feltet under dersom du har tips eller annet du ønsker å dele angående det å ha det bra. Har du opplevd noe som gjorde at du nå føler deg ekstra bra? Eller det omvendte? Vi ønsker å skape en åpenhet og dele erfaringer slik at vi alle kan ha det bra, får det bedre eller kanskje t.o.m. best.

Lik og følg oss dersom du ønsker flere verktøy og metoder i tiden som kommer.

Laila Thorsen. Gründer av Totum Community, endringsvegleder og terapeut.

Laila Thorsen er gründer av
Totum Community – Hjelperen! Fellesskapet og markedsplassen for hjelpetjenester

Hun har 16 års erfaring i å hjelpe folk og bedrifter med å optimalisere livene og bedriftene sine som endringsvegleder og terapeut.

Er du en som ønsker å arbeide med det du trives best med? Da kan du også bli en del av Totum Community som hjelper. Totum C er for terapeuter, instruktører, veiledere, konsulenter og rådgiver, men også for deg med erfaringskompetanse. Mange har en kompetanse de ikke vet at kan være til hjelp for andre. Hva er DIN kompetanse? Les gjerne også Totums «Nøkkelen til å ha det bra på jobb«. Der vil du lese om det å være en hjelper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rull til toppen
Share via
Copy link
Powered by Social Snap